Naar de content
/Hoofdkussens Slaapcity

Hoofdkussens Slaapcity

Het selecteren van een kussen is een zeer individueel proces. Als het gaat om het kiezen van het juiste kussen, is er echt niet één kussen formaat, vorm of materiaal dat voor iedereen past. De beste manier om het kussen te vinden dat voor u geschikt is, is door uw individuele criteria te bepalen – met behulp van de zes onderstaande elementen als leidraad – en vervolgens uw instinct te gebruiken over wat voor u het meest comfortabel en geschikt is.

  1. Vulling/vezel hoofdkussens

Er is een scala aan vulmogelijkheden voor kussens. Er is niet één het beste, maar er zijn wel voordelen en nadelen, afhankelijk van uw behoeften en voorkeuren. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende types:

Dons. Deze kussens zijn licht en zacht – als u van een zachte plek houdt om uw hoofd ‘s nachts te laten rusten, dan houdt u misschien wel van een donzen kussen. Donzen kussens zijn meestal gemaakt van ganzen- of eendendons. Ganzendons is over het algemeen zachter dan eendendons en duurder, hoewel er ook variatie is in de zachtheid van ganzendons. Dons kussens zijn gemaakt van verschillende combinaties van dons, veren en andere vullingen. Houd er rekening mee dat “zuiver dons” en “alle dons” kussens nog steeds veren en andere vullingen kunnen bevatten.

Veel mensen maken zich zorgen over allergische reacties en gevoeligheid voor dons. Er zijn mensen die hardnekkig allergisch zijn voor dons en veren. Vaak wordt de allergische reactie op dons echter veroorzaakt door een dons vulling die van mindere kwaliteit is en die niet voldoende is gereinigd. Het vuil dat op het dons achterblijft, in plaats van op de dierlijke vezel zelf, kan allergieën en ongemakken veroorzaken. U kunt op zoek gaan naar hypo-allergeen dons, vaak “hypo-dons” genoemd, een rigoureus gereinigd mengsel van zuiver dons en een natuurlijke stof genaamd syriaca, die de allergie vrije eigenschappen van het dons helpt versterken en de levensduur van het kussen verlengt. Goede kwaliteit donzen kussens zijn duur, maar het is de moeite waard als dit het type kussen is dat u verkiest.

Synthetisch dons en polyester vulling.

Synthetisch dons is goedkoper dan hypo-allergeen natuurlijk dons en zal vaker vervangen moeten worden. Polyester vulkussens zijn een relatief goedkope keuze in vergelijking met andere kussen types. Ze zijn meestal medium tot zacht, maar minder zacht dan dons. Ze zullen in de loop van de tijd afvlakken en meestal vaker vervangen moeten worden dan andere soorten kussens.

Hoe zit het met de vulkracht?

Dit is wat u moet weten: hoe hoger het aantal, hoe beter de kwaliteit van het kussen en hoe langer het zal meegaan. Een vulkracht van 600 of hoger is een teken van een hoogwaardig synthetisch of natuurlijk donzen kussen. Maar er zijn grenzen aan de vulkracht. Een vulkracht van meer dan 800 betekent niet dat uw kussen een decennium lang meegaat, wat het verkooppraatje ook is.

Hoofdkussen van Wol.

Deze kussens zijn van nature hypo-allergeen en bestand tegen schimmel- en huisstofmijt. Wollen kussens onttrekken vocht aan uw hoofd en nek en kunnen helpen bij het reguleren van uw temperatuur tijdens de slaap, waardoor u warm blijft in de winter en koel in de zomer. Wollen kussens hebben de neiging om behoorlijk stevig te zijn. Ze hebben ook een lange levensduur. Als u de voordelen van wol zonder alle stevigheid wilt, zoek dan naar alpacawol, in plaats van kasjmiervezels.

Hoofdkussen van Katoen.

Net als wol zijn ook katoenen kussens van nature hypo-allergeen en bestand tegen huisstofmijt en schimmel. Katoenen kussens hebben de neiging om wat plat en stevig te zijn. Katoenen kussens zijn vaak een slimme keuze voor mensen met allergieën en chemische gevoeligheden.

Latex. Latex kussens zijn meestal steviger dan dons, maar toch zeer comfortabel. Deze kussens houden hun vorm. Dit is niet het soort kussen dat je in de juiste positie kneed. Latex is bestand tegen schimmel en huisstofmijt. Vaak zijn voorgevormde kussens die ontworpen zijn om extra steun te geven aan het hoofd en de nek, of om de beweging tijdens de slaap te beperken, gemaakt van latex.

Traagschuim hoofdkussen.

Deze kussens zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Traagschuim past zich aan uw individuele vorm aan. Het traagschuim reageert op uw gewicht en lichaamswarmte en verzacht de contouren van uw hoofd, nek en schouders. Het verdeelt het gewicht ook gelijkmatig over het oppervlak. Deze kwaliteiten maken het een populaire keuze voor mensen met hoofd- en nekpijn, of drukpunten die ongemak veroorzaken tijdens de slaap. Traagschuim houdt warmte vast, wat kan leiden tot ongemak en zweten. Hoogwaardige traagschuim kussens worden tegenwoordig vaak gemaakt met een in het kussen ingebouwde ventilatie, maar vergis je niet, dit blijft een warmte vasthoudend materiaal. Deze kussens kunnen ook chemische geurtjes afgeven – vooral als ze gloednieuw zijn – wat voor sommige mensen vervelend is.

  1. Vulgewicht hoofdkussens

Dons en synthetische kussens zijn licht in gewicht, terwijl traagschuim en latex zwaarder zijn. Het gewicht van uw kussen gaat over persoonlijke voorkeur. Als u graag uw kussen opnieuw vormt en met u meebeweegt terwijl u rust, kan een lichter kussen een betere keuze zijn.

  1. Kwaliteit van hoofdkussen vulling 

Bij elk type kussen is de kwaliteit van de vulling van belang voor het comfort, de ondersteuning en de levensduur, en dit zal worden weerspiegeld in de prijs. Als je eenmaal hebt besloten welk type kussen vulling voor jou geschikt is, selecteer dan de hoogste kwaliteit kussen die je budget toelaat. Vergeet niet dat u duizenden uren zult doorbrengen op dit kussen gedurende de hele levensduur ervan.

  1. Maat hoofdkussen

Voor de meeste mensen is een standaardkussen voldoende groot. Als u de voorkeur geeft aan een groter kussen is dat prima, mits u uw slaaphouding in lijn kunt houden. De dikte van uw kussen moet u in staat stellen om uw hoofd, nek en schouders in lijn met uw ruggengraat te houden terwijl u slaapt. Daarnaast moet het kussen u ook comfort bieden. Zorg ervoor dat het kussensloop goed past. Stop een groot kussen niet in een te kleine hoes of laat een standaardkussen niet in een extra grote kussensloop zwemmen.

Kussens zijn ook gemaakt in speciale vormen, voor extra steun en stabiliteit voor uw hoofd en nek. Sommige van deze kussens kunnen nuttig zijn: cervicale en contour kussens kunnen helpen bij nek- en rugpijn, en voorgevormde lichaamskussens kunnen steun, stabiliteit en verlichting bieden voor drukpunten langs het lichaam. Let wel: in veel speciale kussens zit een marketingelement.

  1. Stof hoofdkussen

Gebruik natuurlijke, ademende stoffen om uw kussens te bedekken. Kussenovertrekken en onder kussenslopen helpen de levensduur van het kussen te verlengen en beschermen het tegen vlekken en zweet. Decoratieve kussens zien er geweldig uit op het bed, maar moeten voor het slapen gaan worden verwijderd.

  1. Chemie 

Synthetische materialen zoals traagschuim en polyester worden gemaakt door middel van chemische processen en veel kussens worden anti-microbieel behandeld. Ken de chemie die bij het maken van uw hoofdkussen kwam kijken, wees bereid om te investeren in een goed gemaakt product en houd rekening met uw eigen allergieën en chemische gevoeligheden bij de keuze van een kussen type.

Is de slaaphouding van belang voor de keuze van het kussen?

Het antwoord is: JA. Er zijn algemene richtlijnen die aansluiten bij de slaaphouding en het kussen type, maar het zijn geen harde regels. Waarom? Omdat we bijna allemaal de hele nacht van slaaphouding wisselen. Je zou een zijslaper kunnen zijn die ook wat tijd in de nacht op je rug doorbrengt. Hetzelfde geldt voor de buikslaper die af en toe op zijn zij slaapt. Je wilt een kussen dat voor je werkt in al je slaapposities.

Dat gezegd hebbende, hier zijn wat algemene richtlijnen:

Zijslapers kunnen een steviger kussen nodig hebben en een kussen aan de dikkere kant. Zoek een kussen dat zo dik is als de afstand tussen uw oor en uw buitenschouder.

Buikslapers kunnen een zacht kussen nodig hebben – of helemaal geen kussen – onder hun hoofd. Een kussen onder uw buik en bekken kan rugpijn helpen voorkomen.

Rugslapers kunnen een vlakker kussen nodig hebben, om uw hoofd en nek in lijn te houden. Rugliggers kunnen een zachter kussen nodig hebben, maar als u nekklachten hebt en op uw rug slaapt, zoek dan naar een kussen dat extra steun biedt en tegelijkertijd de zachtheid behoudt die voor u comfortabel is.

Is uw matras van belang voor uw kussen keuze?

Nog eens JA. Als u een stevige matras gebruikt, dan kan een zachter kussen beter zijn, omdat het kussen op een stevige ondergrond ligt en zich moet aanpassen aan de druk van het gewicht van uw hoofd in uw beginnende slaappositie. Als u een zachtere matras heeft, dan kan een steviger kussen beter zijn om uw hoofd en nek op één lijn te houden.

Negeer uw kussen niet! Het is een zeer belangrijk element van uw slaapomgeving, en het hebben van het juiste kussen kan zorgen voor meer comfortabele, rustgevende nachten. En, als u nog steeds niet kunt kiezen, probeer dan eens het kussen waar ik op slaap!