Velen van ons ervaren problemen om op een of ander moment te slapen. Meestal is dit te wijten aan stress, reizen, ziekte of andere tijdelijke onderbrekingen van uw normale routine. Maar als slaapproblemen regelmatig voorkomen en uw dagelijks leven verstoren, kunt u lijden aan een slaapstoornis.
Slaapstoornissen veroorzaken meer dan alleen slaperigheid overdag. Ze kunnen een zware tol eisen voor je mentale en fysieke gezondheid, wat leidt tot geheugenproblemen, gewichtstoename en invloed op je energie en je humeur. Maar je hoeft niet te leven met een slaapprobleem.
Er zijn veel dingen die u kunt doen om een goede nachtrust te krijgen en uw gezondheid te verbeteren.
Wat is een slaapstoornis of slaapprobleem?
Een slaapstoornis is een aandoening die vaak invloed heeft op uw vermogen om voldoende goede nachtrust te krijgen. Hoewel het normaal is om af en toe moeite te hebben met slapen, is het niet normaal om regelmatig problemen te hebben om ‘s nachts in slaap te vallen, om zich uitgeput te voelen of om je overdag slaperig te voelen.
Vaak moeite hebben met slapen kan een frustrerende en slopende ervaring zijn. Je slaapt ‘s nachts slecht, waardoor je je’ s ochtends doodmoe voelt en welke energie je ook hebt, razendsnel de hele dag door. Maar hoe dan ook, hoe uitgeput je je ook voelt ‘s nachts, je hebt nog steeds moeite met slapen. En zo begint de cyclus opnieuw, waarbij je je gemoedstoestand, energie, efficiëntie en vermogen om met stress omgaat zwaar te belasten.
Het negeren van slaapproblemen en aandoeningen kan uw lichamelijke gezondheid schaden en leiden tot gewichtstoename, ongelukken, verminderde werkprestaties, geheugenproblemen en uw relaties onder druk zetten. Als u zich op uw best wilt voelen, gezond wilt blijven en wilt presteren, is slaap van hoge kwaliteit een noodzaak en geen luxe.
Zelfs als je zo lang worstelt met slaapproblemen dat het normaal lijkt, kun je toch beter leren slapen. U kunt beginnen met het volgen van uw symptomen en slaappatroon, en vervolgens het maken van gezonde veranderingen in uw dagelijkse gewoonten en bedtijd routine. Als zelfhulp niet helpt, kun je je wenden tot slaapspecialisten die zijn opgeleid in slaapgeneeskunde.
Samen kunt u de onderliggende oorzaken van uw slaapprobleem identificeren en manieren vinden om uw slaap en kwaliteit van leven te verbeteren. Tekenen en symptomen van een slaapstoornis Iedereen ervaart af en toe slaapproblemen, dus hoe kunt u zien of uw slaapprobleem slechts een onbeduidende, voorbijgaande ergernis is of een teken van een ernstiger slaapstoornis of onderliggende medische aandoening?
Begin met het onderzoeken van uw symptomen, kijk vooral naar de veelbetekenende tekenen van slaaptekort overdag.
Soorten slaapstoornissen:
Slapeloosheid
Slapeloosheid is het onvermogen om te slapen of ‘s nachts goed te slapen, kan worden veroorzaakt door stress, jetlag, een gezondheidstoestand, de medicatie die u neemt, of zelfs de hoeveelheid koffie die u drinkt.
Slapeloosheid kan ook worden veroorzaakt door andere slaapstoornissen of stemmingsstoornissen zoals angst en depressie. Wat de oorzaak van uw slapeloosheid ook is, het verbeteren van uw slaaphygiëne, het herzien van uw daggewoontes en leren ontspannen, helpt de meeste gevallen van slapeloosheid te genezen zonder te berusten op slaapspecialisten of op recept of vrij verkrijgbare slaappillen.
Slaapapneu
Slaapapneu is een veel voorkomende (en behandelbare) slaapstoornis waarbij uw ademhaling tijdelijk stopt tijdens de slaap, waardoor u regelmatig wakker wordt. Als u slaapapneu heeft, herinnert u zich deze ontwakingen misschien niet, maar u zult zich overdag waarschijnlijk uitgeput voelen, geïrriteerd en depressief, of een afname in uw productiviteit zien.
Slaapapneu is een ernstige en potentieel levensbedreigende slaapstoornis, dus ga meteen naar een arts en leer wat u kunt doen om uzelf te helpen.
Narcolepsie
Narcolepsie is een slaapstoornis waarbij sprake is van overmatige, oncontroleerbare slaperigheid overdag. Het wordt veroorzaakt door een disfunctie van het hersenmechanisme die het slapen en waken regelt. Als je narcolepsie hebt, kun je “slaapaanvallen” hebben tijdens het praten, werken of zelfs autorijden.
Hoewel er nog geen behandeling bestaat, kan een combinatie van behandelingen u helpen bij het onderdrukken van de symptomen en kunt u genieten van veel normale activiteiten.